ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ κ. ΜΙΜΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΜΑΘΗΤΗ
Συνέντευξη κυρίου Μίμη Παναγόπουλου
(αδελφός του ήρωα επισμηναγού Βασίλη Παναγόπουλου)
________________________________
Μαθητής που συμμετείχε: Πλεξύδας Κώστας
Τόπος: Κέντρο Αγρινίου
Ημερομηνία: Τρίτη, 25/01/2022
________________________________
Ερώτηση 1:
Πόσα αδέλφια ήσασταν στην οικογένεια;
Απάντηση 1:
Αδέλφια: έξι.
Ερώτηση 2:
Πόση διαφορά ηλικίας είχατε;
Απάντηση 2:
Με τον Βασίλη; Δύο χρόνια.
Ερώτηση 3:
Πώς θα περιγράφατε τον χαρακτήρα και γενικά την προσωπικότητα του αδελφού σας;
Απάντηση 3:
Ήτανε απ΄ τα καλύτερα παιδιά μες το Αγρίνιο. Ήτανε ήρεμος, ήτανε ήρεμος και καλό παιδί και φίλους καλούς είχε και τον αγάπαγαν όλοι εδώ στο Αγρίνιο.
Ερώτηση 4:
Γιατί πήγε στην αεροπορία;
Απάντηση 4:
Στην αεροπορία πήγε ο Βασίλης· ήταν να πάει στη σχολή ΣΟΕΑ της αεροπορίας, ο πατέρα μου δεν υπέγραφε να πάει και πήγε στην ΕΛΚΕΚ και πέταξε μέσα στον χρόνο με αεροπλάνο. Ενώ στη σχολή Ευελπίδων ήτανε τρία χρόνια. Πέταξε, σε ένα πέταξε ο Βασίλης.
Ερώτηση 5:
Γιατί αποφάσισε να γίνει μόνιμος αξιωματικός και μάλιστα στην επικίνδυνη θέση του πιλότου της πολεμικής αεροπορίας;
Απάντηση 5:
Αγάπαγε το αεροπλάνο. Όταν καθόμαστε στο σπίτι και τρώγαμε, όταν έβλεπε αεροπλάνο, έφευγε και πήγαινε και έβλεπε το αεροπλάνο. Η αγάπη.
Ερώτηση 6:
Πιστεύετε ότι αγαπούσε την πατρίδα ή έβλεπε τον στρατό μόνο ως επάγγελμα;
Απάντηση 6:
Αγάπαγε την πατρίδα του, την πατρίδα του. Όπως αγάπαγε και ο πατέρας μου όταν πολέμαγε στη Μικρά Ασία το 1917 μέχρι το ΄22. Πέντε χρόνια.
Ερώτηση 7:
Οι γονείς σας τί έλεγαν για την απόφαση του Βασίλη;
Απάντηση 7:
Για την απόφαση που πήγε στην αεροπορία; Στην αρχή δεν θέλανε να πάει, αλλά επιμέναμε εμείς τα παιδιά και υπέγραψε ο πατέρας μου και πήγε.
Ερώτηση 8:
Πού υπηρέτησε ο Βασίλης;
Απάντηση 8:
Υπηρέτησε; Σ΄ όλες τις μονάδες της αεροπορίας. Στην Ελευσίνα, Βόλο, Τανάγρα, σε πολλές μονάδες.
Ερώτηση 9:
Η Κομοτηνή είναι αρκετά μακριά από το Αγρίνιο. Υπήρχε κάποιος λόγος που τον έστειλαν εκεί;
Απάντηση 9:
Τον έστειλαν διοικητή εκεί στην Κομοτηνή. Είχε μονάδα αεροπορίας και πήγε διοικητής εκεί.
Ερώτηση 10:
Όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο πού ήταν ο Βασίλης; Πώς το έμαθε και τι έκανε;
Απάντηση 10:
Ο Βασίλης είχε άδεια και πήγε στη Χαλκιδική μ΄ ένα συνάδελφό του. Ενώ μας είπε θα ΄ρθει στο Αγρίνιο και λέει θα ΄ρθω αργότερα στο Αγρίνιο, είχε άδεια δέκα μέρες, από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 20 είχε άδεια. Κι έκαναν μπάνιο μ΄ ένα συνάδελφο του στη θάλασσα εκεί και περνάει μια γυναίκα και τους λέει: «ρε παιδιά εσείς κάνετε μπάνιο και εμείς πιαστήκαμε με τους Τούρκους πόλεμο;» ξαφνιάστηκαν αυτοί. Πάνε στο αυτοκίνητο, βάνε το ράδιο, πραγματικά ήτανε η σύγκρουση τότε. Και σηκώνονται και πάνε στην Αθήνα να παν να πάνε στις μονάδες στην Ελευσίνα. Πάει αφήνει τη γυναίκα του στο σπίτι και της λέει πάω στη… έχουμε πόλεμο λέει με τους Τούρκους. Και πάνε στην Ελευσίνα κι από κει ξεκινήσαν στις 22 του μηνός.
Ερώτηση 11:
Πιστεύετε ότι όταν του δόθηκε εντολή για πτήση στην Κύπρο, προσπάθησε να αποφύγει αυτή την αποστολή;
Απάντηση 11:
Ποτέ δε θα το ΄κανε αυτό. Ίσα-ίσα που ΄λεγε «πάμε-πάμε»… για την πατρίδα. Στους άλλους συναδέλφους εκεί, που συγκεντρώθηκαν, όλοι εκεί. Ο Βασίλης ήξερε γιατί μίλαγε με τον διοικητή του, οι δυό τους· διοικητής της μονάδας της Ελευσίνας και ο Βασίλης, οι δυό τους αυτοί. Ο Βασίλης ήξερε ότι θα πάνε στην Κύπρο αλλά δε το ΄πε., δεν είπε στους συναδέλφους. Τους είπανε ότι στον αέρα, που θα πετάτε θα σας ειδοποιήσουμε που θα πάτε. Να μην τρομοκρατηθείτε. Γι΄ αυτό δεν τους το ΄πε.
Ερώτηση 12:
Πώς αντέδρασαν οι γονείς σας όταν το έμαθαν;
Απάντηση 12:
Δεν περιμέναμε τέτοια εξέλιξη. Τέτοια εξέλιξη δεν περιμέναμε.
Ερώτηση 13:
Εσείς ξέρατε ότι ο Βασίλης πήρε διαταγή να πάει από την Ελευσίνα στη Σούδα και από εκεί στην Κύπρο;
Απάντηση 13:
Βεβαίως ξέραμε.
Ερώτηση 14:
Σας πήρε τηλέφωνο; Είπε πάω στην Κύπρο; Πώς έγινε δηλαδή;
Απάντηση 14:
Απ΄ τη Σούδα, την Κρήτη, πήρε ο Βασίλης τη γυναίκα του και της λέει, «Έλενα» της λέει «φεύγουμε για την Κύπρο» και φωνάζει η γυναίκα του απ΄ εκεί: «Βασίλη, Βασίλη να μην πας στην Κύπρο». Το ένστικτο της γυναίκας. αλλά… πήγε.
Ερώτηση 15:
Πότε και πώς μάθατε για τον ηρωικό θάνατό του;
Απάντηση 15:
Το μάθαμε τη 2η μέρα. Έπαιρνα εγώ τηλέφωνο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα και λέω «πότε θα τον φέρετε;» Δεν ξέραμε την εξέλιξη αυτή που έγινε. «Πότε θα τον φέρετε;». «Θα δούμε» λέει, «θα δούμε πότε». Δεύτερη μέρα. Ήρθε, εν τω μεταξύ ήρθε ένα σήμα απ΄ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ήρθε σήμα στο Αγρίνιο ότι ο Παναγόπουλος σκοτώθηκε. Ο Παναγόπουλος σκοτώθηκε. Και έρχεται ένας μοίραρχος στο σπίτι και ΄γώ καθόμουνα με τον πατέρα μου στην αυλή και πίναμε καφέ. Και ήρθε ένας μοίραρχος και λέει: «Ο κύριος Παναγόπουλος;», του λέει: «ναι εγώ είμαι» λέει ο πατέρας μου. «Σε λυπούμε» λέει «ο γιος σου σκοτώθηκε». Και λέει ο πατέρας μου: «είμαι περήφανος που σκοτώθηκε για την πατρίδα».
Ερώτηση 16:
Πώς αντέδρασαν οι γονείς σας όταν το έμαθαν;
Απάντηση 16:
Γονείς ήτανε, στεναχωρήθηκαν και οι δύο.
Ερώτηση 17:
Μάθατε ποτέ λεπτομέρειες για τον θάνατο του και εκείνες τις στιγμές;
Απάντηση 17:
Ένα φυλάκιο ήτανε 500 μέτρα απ΄ το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Ένα φυλακιο Κύπριοι. Από ΄δω στείλανε (σήμα) ότι στέλνουμε 14 «πορτακάλια». Δεν είπανε αεροπλάνα, πορτοκάλια. Και το σήμα αυτό δεν πήγε στο ύψωμα αυτό που που ήτανε οι Κύπριοι. Κι ήταν ένας ανθυπολοχαγός εκεί και λέει έρχεται η χούντα των Αθηνών. Βαρήτε Τούρκους κι Έλληνες. Βαρήτε. Κι όταν έρχεται το βλήμα κι έπεσε στον Βασίλη έπαθε εμπλοκή το βλήμα· το κανόνι αυτό. Έπαθε εμπλοκή και θα τα κτύπαγαν όλα, θα τα κτύπαγαν. Και πέρναγαν τα αεροπλάνα. Κατάλαβες; Αλλά ρίχναν με τα πολυβόλα, όμως και σκοτώθηκαν και πίσω κι άλλοι, οι… στρατιώτες σκοτώθηκανε. Δεν πήγε το σήμα. Να τους πει ότι έρχονται Ελληνικά αεροπλάνα.
Ερώτηση 18:
Τα επόμενα χρόνια πού πιστεύατε ότι βρίσκονται τα οστά του;
Απάντηση 18:
Τα βρήκε ο Καλλής. Που ΄ταν υπεύθυνος στην Κύπρο. Τα βρήκε και τα ΄χε στη θυρίδα, τρία χρόνια. Μας λέει: «τράβα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να τους πεις εμείς να τα στείλουμε. Γιατί έπρεπε να δώσει εντολή η Ελλάδα για να τα στείλουμε εμείς. Δεν μπορεί να τα στείλουμε εμείς, έτσι, εμείς». Του ΄πα και ΄γω: «να ΄ρθω να τα πάρω.». «Τίποτα» μου λέει, «πρέπει να δώσει (εντολή) το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος. Πήγα, να μη σου πω και είκοσι φορές, πήγα στην Αθήνα, με υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας τότε. «Ναι θα τα φέρουμε, θα το κάνουμε». Τρία χρόνια. Ταλαιπωρία, μεγάλη ταλαιπωρία τώρα, τρία χρόνια να πηγαίνω στην Αθήνα συνέχεια. Και πάω στον Γιάγκο, που ήτανε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Γιαγκός. Λοιπών, λέω… της αεροπορίας ήταν αυτός. Και του λέω: «Αρχηγέ, ο αδελφός μου… τρία χρόνια αγωνίζομαι για τα οστά του αδελφού μου. Οι Κύπριοι τα στέλνουν. Αλλά δεν μπορούν να τα στείλουν αν δεν δώσετε εντολή το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Και ο Γιάγκος, ένας εξαιρετικός άνθρωπος: «σε 20 μέρες θα στείλω εγώ αεροπλάνο και θα φέρουν τα οστά και θα ΄ρθω και ΄γω. Θα ΄ρθω και ΄γω,». Πράγματι ήρθε ο άνθρωπος, τους έκανα το τραπέζι εγώ στο Πυθάρι και ήρθε ο αρχηγός της αεροπορίας, ήταν επί χούντας ακόμα αρχηγός της αεροπορίας. Καλό παιδί, καλό. Πολύ καλός άνθρωπος αλλά… όταν μας είδε εμάς, όλη την οικογένεια, άρχισε και έκλεγε. «Εγώ τον σκότωσα, εγώ τον σκότωσα».
Ερώτηση 19:
Πιστεύετε ότι όταν του δόθηκε εντολή για πτήση στην Κύπρο, προσπάθησε να αποφύγει αυτή την αποστολή;
Απάντηση 19:
Ποτέ. Ποτέ. Ποτέ, όπως και ο πατέρας μου.
Ερώτηση 20:
Τι είναι αυτό που κάνει τον Βασίλη να κατατάσσεται στους ήρωες της πατρίδας μας;
Απάντηση 20:
Μετά τις 10 η ώρα [μάλλον 12 εννοούσε] δεν είχε δικαίωμα να πετάξει. Μετά τις 10 το βράδυ δεν είχε δικαίωμα. Να καθυστερήσει στη Σούδα., να καθυστερήσει, να περάσει η 10 η ώρα και να μην πάει. Μπορούσε. Αλλά ήταν στο καθήκον του.
Ερώτηση 21:
Εσείς πώς νιώθετε που ο αδελφός σας έδωσε τη ζωή του για τη λευτεριά της Κύπρου;
Απάντηση 21:
Όπως είπε κι ο πατέρας μου: «είμαι υπερήφανος που σκοτώθηκε για την πατρίδα».
Ερώτηση 22:
Κύριε Μίμη, πιστεύετε ότι το κράτος απέδωσε τις τιμές που έπρεπε στον αδελφό σας και στην οικογένειά σας; Έκανε αυτό που έπρεπε το κράτος το Ελληνικό;
Απάντηση 22:
Όχι. Όχι. Όχι. Όχι. Μας ταλαιπώρησαν πού.
Ερώτηση 23:
Οι γονείς σας περίμεναν πότε θα ΄ρθουν τα οστά του Βασίλη στο Αγρίνιο;
Απάντηση 23:
Βεβαίως το περίμεναν. Δεν περίμεναν τα οστά [τμηματικά]. Τον περίμεναν ολόκληρο. Δυστυχώς ούτε οστά είδανε, ούτε τίποτε.
Ερώτηση 24:
Δεν τον πρόλαβαν…
Απάντηση 24:
Όχι. Το ΄87 είχανε πεθάνει.
Ερώτηση 25:
Σήμερα πιστεύετε υπάρχουν άνθρωποι που να ΄χουν τη συνέπεια του Βασίλη; Υπάρχουν στρατιωτικοί που ν΄ αγαπάν αυτό που κάνουν;
Απάντηση 25:
Βεβαίως υπάρχουν.
Μας μίλησε για τον Ζαφειρίου· τον μόνο επιζόντα του Νίκη 4.
Άνοιξε η πόρτα και έπεσε σε μια σταριά, σταριά. Σε μικρό ύψος δηλαδή. Αλλά ήταν… είχε πάρει και αυτός φωτιά και όταν έμαθα εγώ και πήγα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και τον συνάντησα. «Δεν μπορώ να σου μιλήσω τώρα» μου λέει, «θα έρθω στο Αγρίνιο». Και όταν έγινε η προτομή, ήρθε στο Αγρίνιο και αγκάλιαζε την προτομή.
Σχόλια